Aicinājums dalīties pieredzē

Novembra sākumā aicinājām biškopjus piedalīties Eiropas medus brokastīs. Akcija notika jau ceturto gadu, un LBB aicināja visus biškopjus iesaistīties minētajā pasākumā šā gada 17. novembrī. Savā aicinājumā mudinājām biškopjus doties uz tuvāko (un varbūt pat ne tik tuvo) skolu vai bērnudārzu un piedāvāt bērniem un jauniešiem medus degustāciju, pastāstīt par medu, bitēm un bišu nozīmi apputeksnēšanā. Vārdu sakot, darīt visu, ko uzskatāt par labu esam, lai popularizētu biškopību un biškopības produktus – veidotu jaunajai paaudzei izpratni par biškopību un iedrošinātu lietot uzturā vairāk biškopības produktu: būsim reālisti – bērnudārzos un skolās šobrīd varam meklēt mūsu ražotās produkcijas patērētājus nākotnē. Un kas zina, varbūt arī nākamos kolēģus!

Pēc šī aicinājuma biedrības birojā tika pieteiktas 34 norises vietas – manuprāt, labs rādītājs, ja vēl ņem vērā to apstākli, ka ne visi biškopji paziņo par saviem plāniem.

Man bija iespēja vērot Eiropas medus brokastis divās norises vietās – Jelgavā, bērnudārzā un Vecbebros, kur bijušā tehnikuma telpās brokastis noritēja divās tūrēs – vispirms mazajiem – bērnudārza bērniem un pēc tam – pamatskolas skolniekiem.

Jelgavā ar bērniem tikās mūsu kolēģis Sandris Akmans – trīs tūrēs bērniem tika vadīti jaukā ekskursijā pa bišu pasauli.

Vecbebros pasākumu organizēja Ogres tehnikums un šis notikums bija tikai neliels atspulgs tai vērienīgajai akcijai, kas norisinājās dienu iepriekš pašā Ogres tehnikumā, kur brokastu stāstos klausījās ap sešiem simtiem tehnikuma audzēkņu plus skolas darbinieki, skolotāji un viesi. Ogres biškopības biedrības pārstāvji Liena Muceniece un Imants Dauksts savu stāstu atkārtoja veselas četras reizes!
Bet par to es varu atstāstīt tikai to, ko man pašam stāstīja šī pasākuma aculiecinieki un dalībnieki. Vēlos tikai atzīmēt, ka Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante medus brokastis vija veiksmīgi sasaistījusi ar šonedēļ Eiropā notiekošo Eiropas prasmju nedēļu.

Man pašam gribas uzteikt un pastāstīt par Sandra Akmana veikumu Jelgavā. Kā jau minēju, arī Sandris strādāja nopietni un savu stāstu atkārtoja vairākas reizes, jo bērnu dārza audzēkņi tika sadalīti grupās – visiem vienlaicīgi vienā telpā ietilpt nebija iespējams.


Biškopis Sandris Akmans bērnudārza bērnus iepazīstina ar biškopja arodu

Ko varam mācīties no Sandra?

  • Pirmkārt, to, ka Sandris nebaidījās ar bērniem diskutēt. Un mazie ķipari to novērtēja un labprāt iesaistījās sarunā, atbildēja uz jautājumiem, stāstīja ko sapratuši un, kas īpaši svarīgi, nodarbības beigās demonstrēja labas zināšanas – daudz no stāstītā bija palicis atmiņā – par to liecināja atbildes uz kontroljautājumiem.
  • Otrkārt, Stāstījumam jābūt loģiskam un noteiktā secībā – lai stāstītu par medu un citiem bišu produktiem, vispirms klausītāji jāiepazīstina ar pašām bitēm – bišu izskatu, bišu funkcijām, saimes darbību un vidi, kurā bites darbojas.
  • Treškārt, ļoti lieti noder “taustāmais” materiāls. Gan vārda tiešā nozīmē – dot bērniem aptaustīt šūnas, pasmaržot nopropolisētu stropa sedziņu, uzlikt galvā sejassargu, gan pārnestā nozīmē, piemēram, apskatīt putekšņu nastiņas caur palielināmo stiklu.
  • Ceturtkārt, paša lektora vizuālais tēls – sākuma Sandris bija tērpies kombinezonā un galvā sejassargs, bet tad, kad bērni bija iepazinuši, kas ir dūmeklis un tika nodemonstrēts, ka līdzpaņemtajā spietuvē bišu nemaz nav – tās palikušas mājās, dravā – sejassargs tika noņemts. Bija interesanti vērot, kā telpā viss saspringst, kad biškopis, pielicis spietuvei dūmekli, lēni un uzmanīgi ver vaļā spietuves vāku – tā, it kā no tās tūlīt izšausies bišu spiets! Un kāds atvieglojums – tur iekšā bišu nemaz nav!


Sandris Akmans demonstrē peru telpas apkāri bērniem

Ceru, ka minētās pieredzes epizodes no Sandra Akmana arsenāla palīdzēs arī citiem biškopjiem turpmākajās darbībās sabiedrības izglītošanā. Bez kvalitatīvas un pilnvērtīgas informācijas izplatīšanas mūsu darbs nākotnē nav iedomājams! Tāpat ceru, ka arī citi biškopji pastāstīs par savu pieredzi Eiropas Medus brokastu organizēšanā. Sūtiet informāciju un attēlus LBB birojam uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Materiālu sagatavoja:
Juris Šteiselis
LBB

Medus brokastis Ogres tehnikumā

2017. gada 22. un 23. novembrī Ogres tehnikums sadarbībā ar Latvijas Biškopības biedrību, Ogres biškopības biedrību un biedrību “Siera klubs” aicināja ikvienu interesentu apmeklēt pasākumu Medus brokastis, un uzzināt kaut ko jaunu par biškopību, medus ražošanas procesiem, izprast medus nozīmi cilvēka dzīvē, kā arī nākotnē izveidot savu bišu dravu.

22. novembrī Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante stāstīja par Medus brokastu tradīcijām, par Eiropas prasmju nedēļu, Ogres biškopības biedrības priekšsēdētājs Imants Dauksts, priekšsēdētāja vietniece Liena Muceniece un biedrības “Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova gandrīz 600 audzēkņus iepazīstināja ar medus un siera veidošanās procesu, stāstīja par dažādajām medus un siera šķirnēm, to īpašībām. Pasākuma laikā jaunieši degustēja gan viršu, gan rapšu, gan dažādu ziedu medu, varēja nobaudīt dažādu sieru garšas saderību ar medu vai vienkārši baudīt gardu medus maizi.
Jaunieši atzina, ka šis pasākums noderēs viņiem, apgūstot profesiju un paplašinot redzesloku.


Biškope Liena Muceniece Ogres tehnikumā klātesošos iepazīstina ar biškopja profesiju un produkciju

Jāatzīmē, ka ikvienas Ogres tehnikumā apgūstamās profesijas pārstāvim ir ne vien iespēja kļūt par biškopi, bet arī veiksmīgi integrēt medu vai biškopību savā darbā – ēdināšanas pakalpojumu speciālisti medu iemācās izmantot daudzveidīgās un gardās receptēs, mežsaimniecības jomas audzēkņi labāk izpratīs tīras un sakoptas vides nozīmi, savukārt elektronikas tehniķi var domāt par robotu izgatavošanu biškopības vajadzībām, bet dizaina nodaļas audzēkņiem jau izveidojās laba sadarbība ar Ogres biškopības biedrību, jo kāds no audzēkņiem izveidos Ogres biškopības biedrības logo, izgatavos reprezentācijas materiālus.

Ekskluzīva iespēja – piedalīties Medus brokastīs – bija iespējama arī Ogres tehnikuma sadarbības partneriem, sporta kluba “AMI” valdes locekļiem. Viņi tieši šajā dienā bija ieradušies Ogrē uz izbraukuma valdes sēdi.

[Biedrība „Latvijas Republikas Profesionālās izglītības sporta klubs „AMI”” (AMI sporta klubs) Profesionālās izglītības sistēmā Latvijā sporta darbu vada no 1990. gada. AMI sporta klubs kopā ar pieredzējušiem sporta skolotājiem izstrādā sporta mācību priekšmeta paraugprogrammu profesionālās izglītības iestādēm. Izstrādāto programmu katrai skolai iespējams pielāgot savām vajadzībām atbilstoši tradīcijām, sporta bāzei, audzēkņu vēlmēm un sagatavotībai. AMI sporta klubā aktīvi darbojas 34 kolektīvie biedri. AMI sporta klubs organizē sporta spēles 12 sporta veidos jauniešiem un 11 sporta veidos jaunietēm visu mācību gadu. Vairāk skatīt šeit.

23. novembra rītā Medus brokastis aicināja arī Kokneses novada mazos ķiparus un pamatskolas audzēkņus iepazīt bitīšu darbiņus un nobaudīt medu ar sieru.

Rīta cēliens iesākās ar Vecbebru bērnudārza bērnu dziedāto himnu bitītēm, pēc tam kopā ar Ogres tehnikuma direktori Ilzi Branti, Kokneses novada priekšsēdētāju Daini Vingri un izpilddirektoru Ilmāru Klaužu izspēlējām rotaļu Kas dārzā. Bija patīkami, ka pasākumu apmeklēja arī Kokneses novada iedzīvotāji. Savukārt pamatskolas skolēni varēja apskatīt biškopju darba instrumentus, izpētīt medus kāres un iemēģināt spectērpa galvassegu.

 
Bērni degustē medu Vecbebros

Šoreiz par biškopja darbu, par medus rašanos un tā labajām īpašībām mums stāstīja Latvijas biškopības biedrības priekšsēdētājs Juris Šteiselis.

Pasākums noslēdzās ar mūsu atbalstītāju sarūpēto sieru, maizi, medus degustāciju un atvēsinošu glāzi piena.

Paldies par atbalstu un sarūpēto cienastu – akciju sabiedrībai “Lazdonas piensaimnieks”, zemnieku saimniecībai “Vecsiljāņi”, sabiedrībai ar ierobežotu atbildību “Fazer maiznīcas”, biškopjiem Imantam Daukstam un Lienai Muceniecei.

Īpašs paldies arī Ogres tehnikuma mācību dravas vadītājam Ērikam Mozgam par sarūpēto medu Ogres tehnikumam lietošanā nodotajā mācību bišu dravā, viesnīcas un restorānu pakalpojumu nodaļas skolotājiem un audzēkņiem.

Materiālu sagatavoja:
Linda Caune
Ogres tehnikuma direktores vietniece

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn