Iepazīsti biškopības produktus

Visiem ir zināms, ka medusbites ražo gardo medu, taču tas nav viss!

  • medus ir dabīga, salda viela, ko bite (Apis mellifera) ražo no augu nektāra vai augu dzīvo daļu sekrēta, vai sūcējinsektu izdalījumiem uz augu dzīvajām daļām, kurus tā vāc, pārveido, papildinot ar savām īpašām vielām, nogulsnē, dehidrē, uzglabā un atstāj medus šūnās nobriest un nogatavoties. Galvenā sastāvdaļa medū ir vienkāršie cukuri – glikoze un fruktoze, nelielos daudzumos arī citi, kā arī vitamīni, minerālvielas, aminoskābes.

  • Bites, aplidojušas ziedus pļavās, savās mājās, bišu saimes ligzdā, pārnes ne tikai nektāru. Aplūkojot uz stropa skrejlaipiņas atlidojušās bites, pie to kājām ir redzamas krāsainas piciņas. Biškopji saka – nastiņas. Samērā lielas, salīdzinot ar bites pašas augumu, košās krāsās krāsotas, tās pielipinātas bites pakaļējām kājām. Tie ir ziedputekšņi. Savāktos putekšņus bites pārnes stropā, savā ligzdā, kur tos iepilda šūnu kanniņās, sastampā, pievieno tiem medu un fermentus, un putekšņi ieskābst. Ziedputekšņi ir olbaltumvielām bagāti. Tie ir ļoti vērtīga barība bitei, taču šī paša iemesla dēļ tie piesaista arī dažādus mikroorganismus. Ja putekšņi netiek īpaši pasargāti, tos daudz ātrāk par bitēm „apēd” sēnītes un baktērijas. Taču bites, gudrinieces, zina, kas jādara – viņas putekšņus konservē.

  • Bišu maize ir unikāls biškopības produkts, kas veidojas no ziedputekšņiem, kurus bites savāc un sajauc ar savu siekalu fermentiem un bišu vasku. Pēc tam šī masa tiek noglabāta stropā, kur tā fermentējas un pārvēršas bišu maizē. Šī fermentācijas process palielina ziedputekšņu uzturvērtību un padara tos vieglāk sagremojamus gan bitēm, gan cilvēkiem. Bišu maize ir bagāta ar dažādām uzturvielām:

    • Olbaltumvielas: Satur visas būtiskās aminoskābes.

    • Ogļhidrāti: Nodrošina enerģiju.

    • Tauki: Satur neaizstājamās taukskābes.

    • Vitamīni: B grupas vitamīni, C vitamīns, D vitamīns, E vitamīns, K vitamīns.

    • Minerālvielas: Dzelzs, magnijs, kālijs, kalcijs, cinks, selēns.

    • Fermenti un antioksidanti: Palīdz cīnīties pret brīvajiem radikāļiem un atbalsta veselīgu vielmaiņu.

  • Propoliss, ko mēdz saukt arī par bišu līmi, ir sveķaina viela, ko bites savāc no koku pumpuriem, sulīgajām lapām un citām augu daļām. Bites sajauc šo savākto materiālu ar savām siekalām un vasku, lai izveidotu propolisu. Propoliss ir ļoti daudzveidīgs un tam piemīt daudzas vērtīgas īpašības. Propolisa sastāvs var mainīties atkarībā no ģeogrāfiskās atrašanās vietas un augu veidiem, no kuriem bites to savāc, taču tas parasti satur: vveķus un balzamus (ap 50%), vasku (ap 30%), ēteriskās eļļas (ap 10%), ziedputekšņus (ap 5%), organiskos savienojumus (ap 5%) - flavonoīdus, fenolskābes, vitamīnus, minerālvielas.

  • Bišu vasks ir dabīgs produkts, ko bites ražo, lai būvētu savus stropus. Tas ir sarežģīts organisko savienojumu maisījums, kas ir būtisks bišu dzīves ciklā un arī cilvēkam ir daudz pielietojumu. Bišu vasks sastāv no vairāk nekā 300 dažādiem komponentiem, no kuriem galvenie ir:

    • Esteri (70-80%)

    • Brīvās taukskābes (12-15%)

    • Ogļūdeņraži (12-15%)

    Tas arī satur nelielus daudzumus krāsvielu, aromatizētāju un citu organisko vielu, kas tam piešķir raksturīgo dzeltenīgo krāsu un smaržu. Bišu vasks ir dabīgs, bioloģiski noārdāms un videi draudzīgs produkts ar daudzām vērtīgām īpašībām, kas to padara par vērtīgu sastāvdaļu daudzos ikdienas produktos. To izmanto gan skaistumkopšanā (dažādu krēmu, lūpu balzamu sastāvos), pārtikas uzglabāšanā lieto bišu vaska drāniņas, kas ir dabīga alternatīva plastmasas plēvēm. Tāpat arī vasku izmanto amatniecībā, mākslā un medicīnā.

  • Bišu māšu peru pieniņš ir īpašs bišu izdalījums, kas tiek ražots no darba bišu dziedzeriem. Tas ir izšķiroši svarīgs bišu stropa bioloģiskajā procesā, jo ar to baro bišu māti un jaunos bišu kāpurus. Bišu māšu peru pieniņš tiek novērtēts par tā bagātīgajām uzturvērtībām un dažādām veselību veicinošajām īpašībām. Bišu māšu peru pieniņš ir ļoti bagāts ar uzturvielām:

    • Olbaltumvielas: Satur augstvērtīgas olbaltumvielas un aminoskābes.

    • Ogļhidrāti: Glikoze un fruktoze.

    • Tauki: Satur dažādas taukskābes.

    • Vitamīni: B grupas vitamīni (īpaši B5 un B6), C vitamīns, D vitamīns, E vitamīns.

    • Minerālvielas: Kalcijs, magnijs, kālijs, cinks, dzelzs.

    • Fermenti un hormoni: Satur dažādus bioloģiski aktīvus savienojumus.

    Bišu māšu peru pieniņš ir ļoti vērtīgs un unikāls bišu produkts, kas tiek novērtēts gan par tā uzturvērtībām, gan dažādajām veselību veicinošajām īpašībām.

Baudi Latvijā ievāktu medu!

Latvijas medus ir unikāls produkts, kas nāk no mūsu tīrās un bagātīgās dabas. Katra burciņa ir pilna ar ziedu un augu daudzveidību, kas aug mūsu pļavās, mežos un dārzos. Vietējais medus ne tikai sniedz izcilu garšu un aromātu, bet tādējādi tu atbalsti vietējos biškopjus! Izvēlies Latvijas medu – baudījums tavai veselībai un atbalsts vietējiem ražotājiem!